Πεδία ενασχόλησης:Γεωγραφία,Ιστορία,φυσική,Κοινωνική και πολιτική αγωγή ,εικαστικά,θεατρική αγωγή,
 
                                                                                  

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  ινδιάνικο Παραμύθι για τους ανέμους
Picture
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ :ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Διεύθυνση ανέμου
Οι ΑΝΕΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ:   Η διεύθυνση του ανέμου χαρακτηρίζεται από το σημείο του ορίζοντα απ΄ όπου πνέει ο άνεμος και όχι προς τα που πνέει ο άνεμος. Εκφράζεται δε είτε σε μοίρες (αρχής γενομένης από τον γήινο μαγνητικό Βορρά), είτε με σύμβολα ανεμολογίου , είτε ονομαστικά (επίσημα ή γραικολεβαντίνικα όπως λέγονται τα κοινά).
Επίσης και με πολλά άλλα ονόματα χαρακτηρίζονται οι άνεμοι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, τον τόπο, την ένταση και την διεύθυνσή τους. Εκτός από τα τοπικά τους ονόματα, οι άνεμοι στην Ελλάδα φέρουν ανάλογα με την διεύθυνση προέλευσής τους δύο ονόματα: Ένα επίσημο και ένα κοινό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ονόματα των κυρίων ανέμων (δηλαδή αυτών που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45 μοιρών) με Ελληνικό σύμβολο κατεύθυνσης, επίσημο όνομα, κοινό ή γραικολεβαντίνικο, διεθνές σύμβολο (ΔΣ) και όνομα διεθνές.

Βόρειος Τραμουντάνα ή Βοριάς N North ΒΑ ,Μέσης ή Γράιγος NE Northeast Α Απηλιώτης ή Λεβάντες E East ΝΑ  Εύρος ή Σιρόκος SE Southeast Ν (180°) Νότιος Όστρια ή Νοτιάς  S South ΝΔ  Λίβας ή Γερμπής SW Southwest Δ (270°) Ζέφυρος ή Πουνέντες W West ΒΔ (315°) Σκίρων ή Μαϊστρος  NW Northwest Εκτός από το σημείο του ορίζοντα οι άνεμοι παίρνουν ονόματα και από την κατεύθυνσή τους σε σχέση με την μορφολογία του συγκεκριμένου τόπου. Υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα ανέμων όπως ο μπάτης (θαλάσσια αύρα), ο Βαρδάρης  (τοπικός βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος της κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος του Αξιού ποταμού, κ.ά.


ΦΥΣΙΚΗ:ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ..(ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

κΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : Σχεσεις ανθρωπων των νησιων τα παλια χρονια οικογενειακεσ σχεσεις ηθη και εθιμα όπως παρουσιάζονται μεσα απο την ταινια ΄μανταλενα"

ιστορια..Αρχαια πολεμικα πλοια..

 


Comments


Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply