ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Αφήγηση ιστορίας (αναγνώριση δομής )
Άρθρο-ρεπορτάζ(αναγνώριση βασικών στοιχείων-δομής)

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Επανάληψη χρόνων
Σωστή χρήση χρόνων ανάλογα με το κείμενο
Χρονικές προτάσεις
Χρονικά επιρρήματα
Συνθετες λέξεις
Λεξιλογιο
Παροιμίες-μεταφορικές φράσεις.



ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ..12 ΏΡΕΣ.

(Η γλωσσική -γραμματική και κειμενική   επεξεργασία γίνονται  πρώτα από όλα και μετά προχωράμε στη διαθεματική προσέγγιση του εκάστοτε μαθήματος..Ακόμα και κατά τη διάρκεια της όμως τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν όσα έμαθαν και αυτός είναι και ο στόχος.)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ φτιάχνοντας μια παρουσίαση γύρω από αυτό.



Για να δείτε πως προσεγγίσαμε τη διδασκαλία επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση πατώντας επάνω στην επόμενη φράση :"Δημοσιογραφικά είδη,άρθρο"

 
Πεδία ενασχόλησης:Γεωγραφία,Ιστορία,φυσική,Κοινωνική και πολιτική αγωγή ,εικαστικά,θεατρική αγωγή,




 
                                                                                  

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  ινδιάνικο Παραμύθι για τους ανέμους
Picture
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ :ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Διεύθυνση ανέμου
Οι ΑΝΕΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ:   Η διεύθυνση του ανέμου χαρακτηρίζεται από το σημείο του ορίζοντα απ΄ όπου πνέει ο άνεμος και όχι προς τα που πνέει ο άνεμος. Εκφράζεται δε είτε σε μοίρες (αρχής γενομένης από τον γήινο μαγνητικό Βορρά), είτε με σύμβολα ανεμολογίου , είτε ονομαστικά (επίσημα ή γραικολεβαντίνικα όπως λέγονται τα κοινά).
Επίσης και με πολλά άλλα ονόματα χαρακτηρίζονται οι άνεμοι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, τον τόπο, την ένταση και την διεύθυνσή τους. Εκτός από τα τοπικά τους ονόματα, οι άνεμοι στην Ελλάδα φέρουν ανάλογα με την διεύθυνση προέλευσής τους δύο ονόματα: Ένα επίσημο και ένα κοινό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ονόματα των κυρίων ανέμων (δηλαδή αυτών που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45 μοιρών) με Ελληνικό σύμβολο κατεύθυνσης, επίσημο όνομα, κοινό ή γραικολεβαντίνικο, διεθνές σύμβολο (ΔΣ) και όνομα διεθνές.

Βόρειος Τραμουντάνα ή Βοριάς N North ΒΑ ,Μέσης ή Γράιγος NE Northeast Α Απηλιώτης ή Λεβάντες E East ΝΑ  Εύρος ή Σιρόκος SE Southeast Ν (180°) Νότιος Όστρια ή Νοτιάς  S South ΝΔ  Λίβας ή Γερμπής SW Southwest Δ (270°) Ζέφυρος ή Πουνέντες W West ΒΔ (315°) Σκίρων ή Μαϊστρος  NW Northwest Εκτός από το σημείο του ορίζοντα οι άνεμοι παίρνουν ονόματα και από την κατεύθυνσή τους σε σχέση με την μορφολογία του συγκεκριμένου τόπου. Υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα ανέμων όπως ο μπάτης (θαλάσσια αύρα), ο Βαρδάρης  (τοπικός βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος της κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος του Αξιού ποταμού, κ.ά.


ΦΥΣΙΚΗ:ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ..(ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

κΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : Σχεσεις ανθρωπων των νησιων τα παλια χρονια οικογενειακεσ σχεσεις ηθη και εθιμα όπως παρουσιάζονται μεσα απο την ταινια ΄μανταλενα"

ιστορια..Αρχαια πολεμικα πλοια..

 

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαθεματική προσεγγιση στο μάθημα της γλώσσας "η φίλη μας η θάλασσα" Μέσα από το μάθημα αυτό ο εκπαιδευτικός μπορεί εύκολα να κάνει διαθεματική προσέγγιση..Πέρα από την πρώτη ανάγνωση ,τη γνωριμία με το είδος του κειμένου,την εξήγηση των άγνωστων λέξεων κλπ που αφορούν καθαρά το γλωσσικό μάθημα,η πληθώρα των πληροφοριών τόσο στα μαθηματικά όσο και στη φυσική ,και στην περιβαλλοντική αγωγή δινουν την ευκαιρία να κάνεις 3 μαθήματα σε 1 ενώ μπορείς ταυτόχρονα να παρουσιάσεις ιστορικά στοιχεία...
Πέρα λοιπόν από τη γνωριμία με το διαδικτυακό  και έντυπο άρθρο,μέσα από το κείμενο μπορείς να πάρεις αφορμή να ασχοληθείς στα

μαθηματικά με το εμβαδόν καθώς δίνει μήκος και πλάτος της πετρελαιοκηλίδας οπότε μπορείς να εξηγήσεις τι σημαίνει "κάλυψη επιφάνειας" και φυσικά πως την βρίσκουμε(μέτρηση επιφάνειας) καθώς και ποια είναι η μονάδα μέτρησης της.(πρώτη επαφή με τη μονάδα μέτρησης χωρίς να επεκταθείς στη διδασκαλία της(υποδιαιρέσεις κλπ))
Στη φυσική μπορείς να διδάξεις για το πετρέλαιο,τη διύληση του ,τι είναι "κλασματική απόσταξη" πετρελαίου,τα παράγωγά του κλπ..Μπορεί να ανήκει στην ύλη της ΣΤ τάξης αλλά αυτό δεν εμποδίζει το δάσκαλο να τα φέρει σε επαφή με το "μαύρο Χρυσό" ..Επίσης  σου δίνεται η ευκαιρία να διδάξεις τα είδη ενέργειας και τη χρήση τους...Έχεις 2 στοιχεία..Θάλασσα -υγρό στοιχείο-νερό και το πετρέλαιο..Ετσι τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ενέργεια ,τα είδη της να εξειδικεύεσεις και να μιλήσεις για τη χημική ενέργεια, και ανοίγοντάς το λίγο να μιλήσεις για την υδροηλεκτρική αλλά και την προσπάθεια των επιστημόνων να χρησιμοποιήσουν για παραγωγή ενέργειας τα θαλάσσια ρεύματα αλλά και τα κύματα..
Ιστορία ,αν και δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα στην Ε τάξη, στη διαθεματική προσεγγιση μπορείς να εξηγήσεις την ιστορία της δημιουργίας του πετρελαίου,να μιλήσεις για τις περιόδους δημιουργίας  της γης μέχρι τη σημερινή της μορφή,για την εξέλιξη της ζωής,κλπ..(παλαιοντολογία)..
Περιβαλλοντική αγωγή ,μπορείς να συζητήσεις με τα παιδιά για την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια πετρελαιοκηλίδα όχι μόνο  για το θαλασσιο οικοσύστημα αλλά και για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο αλλά και για το πως περιορίζεται μία πετρελαιοκηλίδα για να μην προκαλέσει ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές..
Στη γλώσσα μπορείς να διδάξεις το άρθρο σαν κειμενικό είδος αλλά εγώ προσωπικά δεν το έκανα διότι ακόμα είμαστε στην προσεγγιση της δομής της αφήγησης και της περίληψης οπότε δεν θέλησα να "φορτώσω" τα παιδιά και με τον τρόπο συγγραφής άρθρων..Αυτό θα το κάνουμε αργότερα..


Υποστηρικτικά Βίντεο




ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Picture
"ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ" (ΠΑΤΉΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ.